Spektrum Haugenstua

Ljuset består av färger i olika våglängder som tillsammans gör att vi uppfattar ljuset som vitt eller ofärgat. Ser man genom ett färgat fönster ser världen utanför också ut som att den färgats av ljuset. När det regnar och solen skiner bryter vattendropparna solens strålar och vi kan se regnbågen. Det är som en slags magi. I sagorna finns en skatt vid regnbågens slut. När det om vintern finnsnö på marken och solen lyser genom de färgade glasen bildas färgade mönster i snön.
 I leken provar barn ofta olika utrymmen med kroppen hur stor är platsen hur stor är jag.
Spektrat bildar en slags rumslighet där olika lekar kan äga rum. Den fungerar som ett blickfång något man ser när man tittar ut genom fönstret eller passerar på gångvägen. Spektrat blir också något som syns på håll. Här är förskolan. Här går barn från olika kulturer med olika bakgrund och erfarenheter. på förskolan
 tar man tillvara barns olika förutsättningar och stimulerar kommunikation.  De som bor runtomkring blickar ned över förskolan och en gångväg passerar alldeles utanför staketet. Barnehagen omgärdas av stora huskroppar med hyreslägenheter.